Kategori: Veri Kurtarma

Dosyalama Sistemi Nedir?

Yazar :

Etiketler Paylaş Yorumlar (0)

Dosyalama sistemi nedir

Dosyalama sistemi, gerçekten hayat kurtaran bir sistemdir. Tüm arşivimize aynı anda düzenli bir şekilde ulaşabilme özelliğidir. Biraz daha teknik anlatmak gerekirse bilgisayar diskinin üzerindeki dosyaların sınıflandırılması ve organize edilmesidir.  Aslında disk üzerindeki bir yapılaşmadır.

Bilgisayarlarda kullandığımız işletim sistemleri, bölüm bölüm olarak depolama alanlarını düzenlemek için dosyalama sistemine başvurur.  Dosyalama sistemi, işletim sistemine bir dosyanın hangi bölümlerde depolandığını sırasıyla ve düzenli bir şekilde bize söyler. Kısacası dosya sistemi işletim sistemlerinin ve bizlerin mutlaka olması gereken özelliklerindendir. Dosya sistemi olmazsa o bilgisayarın işletim sistemi de aslında yoktur. Anlayacağımız dosya sistemi, işletim sisteminin en temel özelliğidir. Dosya sistemleri bir dosyanın hangi bölümden, tabiri caizse hangi sektörden başladığını, o sektörün boyutunu, devamının hangi sektörlerde olduğunu ve dosyaya ait neredeyse bütün bilgileri bizlere verir. Bu durumda işlerimi oldukça kolaylaştırır. Dosya sistemlerinin farklı farklı, çeşit çeşit dosyaları tutma şekilleri bulunmaktadır. Bu şekillerden birini örnek vermek gerekirse ; en önemlisi FAT dosya sistemidir. FAT dosya sistemi, uzun adıyla File Allocation Table, Ms-Dos zamanından kalma standart dosya ayırma sistemi olarak bilinmekte az da olsa hala kullanılmaktadır. 6 Kilobyte’lık bölümleri, sektörleri ya da diğer adıyla küme boyutlarını desteklemektedir. Bir diğer dosya sistemi NTFS yani uzun adıyla, Network File System… Windows NT ile birlikte geliştirilen ve kullanıcılara sunulan bir dosya sistemidir. En güvenli ve düzgün sistemlerden bir tanesidir. FAT32 ise verimi yüksek bir sistemdir. 4 Kilobyte’lık bölümleri, sektörleri ya da diğer adıyla küme boyutlarını desteklemektedir. Diğer dosyalama sistemlerinin isimlerinden bahsetmek gerekirse; SO9660,HPFS ve SYSV olarak akıllara kazınmaktadır. Tüm bu dosyalama programlarını kullanırken güvenlik, yönetim ve raporlama artılarını da göz önünde bulundurmalı buna göre bir tercih yapmalıyız. Çünkü seçeceğimiz iyi bir dosyalama sistemi bizim işlerimi çok daha yapmamıza neden olacaktır.

Başta da dediğimiz gibi dosyalama sistemi işlerimizi özellikle arşiv tutma işlemlerimizi oldukça kolaylaştırmaktadır. İşletim sisteminin temel taşı olan dosyalama sistemi gün geçtikçe teknolojinin ilerlemesine paralel olarak hızlı bir şekilde gelişmektedir.

Benzer Yazılar
Bu yazıya yorum yapılmadı.

Yorum

İsim: « Gerekli

E-posta Adresi: « Gerekli

Web Adres: « İsterseniz

Ankara Veri Kurtarma Hizmeti
Ankara'da veri kurtarma hizmeti veren bir firma olan Tekniknokta Türkiye'nin her yerinde olan bir çok bayisi ile de verilerinizi kurtarmaya devam ediyor. Sizde veri kaybı yaşıyorsanız hemen sitemizden iletişime geçerek talepte bulunabilirsiniz.
Son Yorumlar